Om oss

Freddie Nyström Band – Blues på Svenska!


Vinnare av Dusty Road Blues Challenge 2017.


Svensk blues på svenska med samtida originaltexter.

Freddie Nyström Band spelar blues inspirerad av såväl klassiska bluesartister som modernare utövare. Man kan också höra influenser från både rock- och jazzinfluerad blues. Utgångspunkt tas i den afroamerikanska traditionen där respekt till tradition vävs ihop med nyfikenhet mot den samtida scenen.
Bandet skriver eget material med texter på svenska. Texterna speglar vår samtid där humor och glimten i ögat samsas med blåaste allvar och melankoli.
Med gitarr och klaviatur som både komp och soloinstrument bildas en varierad och följsam ljudpalett.
De solistiska insatser som spänner från glest, sprött och känslosamt till intensivt, energiskt och flödande.

Bandmedlemmar:
Freddie Nyström: gitarr och sång
Rolf Svensson: bas
Jerker Dahlén: trummor
Dag Unenge: klaviatur

Förebilder är bland andra Ronnie Earl, Johnny Winter, Stevie Ray Vaughan, Coco Montoya, Walter Trout, Robben Ford, Larry Carlton, Eric Clapton, Cream, Gary Moore, Jimi Hendrix, Joe Bonamassa, Albert King, Freddie King, BB King, Roy Buchanan, Albert Collins, Luther Allison, Otis Rush med flera samt självklart Clas Yngström med sitt Sky High och Rolf Wikström.


Jag spelar blues/bluesbaserad musik för det känns bra i hela kroppen, för mig känns det “rätt” på ett sätt som jag inte kan beskriva. Det är där jag känner mig hemma, det är det som ger mig energi, det är det som får mig att må bra och det är där jag känner att jag blir ett med naturen, mig själv och omgivningen. Jag gillar tonerna, jag gillar uttrycket, jag gillar fraseringarna, jag gillar det primitiva, jag gillar energin, de böjda tonerna, skevheten. För mig både sänder och ger det positiv energi. Jag har spelat rock och hård rock och provat jazz men alltid fallit tillbaka till bluesbaserad musik, det är där jag har mitt hjärta.

Jag tror att när vi spelar musik så är det ett möte. Vi människor blir till ett. Vi alla är med och både delar uttrycket och bidrar till det. För mig är att uppleva musik en “happening” någonting som skapas i samförstånd, något som byggs tillsammans.

Jag kan i viss mån sätta mig in i andras liv och förstå deras vedermödor och den tid och den plats de lever eller levde och verkar eller verkade i. Men jag kan verkligen känna hur det är att vara i denna tid, i vår tid, på denna plats och med min ryggsäck. Jag tror att jag delar många erfarenheter, tankar, bekymmer, glädjeämnen och vedermödor med väldigt många andra i min tid och på den plats på jorden jag lever. Jag vet också av erfarenhet att jag delar mycket med människor på andra sidan jorden och från andra kulturer men jag kan inte beskriva det eller dela det med dem på samma sätt.

Jag drivs av en naiv vilja att dela med andra och att vara i ett sammanhang i ett “rum” där vi kan dela våra erfarenheter och tankar. Jag har mina brister och begränsningar och jobbar på att öka mitt sätt att uttrycka mig. Det är en resa som är krokig och fylld av oväntade händelser men jag njuter av den.


”Freddie har vi träffat förut men när en del av styrelsen fick höra honom framföra blues på svenska blev vi ännu mer imponerade! Wow!” – Blue Heart Bluesförening

Pressrelease för ”Nya Vägar” (2019) finns här
Pressrelease för ”På väg igen” (2020) finns här